mandag den 12. august 2013

Bag for fanden - ellers får du dårlig samvittighed!

Jeg holder meget af at bage, men sådan har det absolut ikke altid været! Jeg bager rigtige mange boller og er på det seneste begyndt at bage rugbrød også.

Jeg synes man skal bage hvis det giver mening for én. For mig giver det mening da det er billigere end tilsvarende kvalitet hos bageren/supermarked, jeg bestemmer selv hvad jeg putter i og så HYGGER jeg mig med det.

Bagningen giver mig et tiltrængt pusterum fra skrigende unger og div sure pligter i hjemmet. Og man skal IKKE føle sig presset eller som en dårlig mor, fordi man ikke hiver det ene hjemmebagte rugbrød ud af oven efter hinanden eller disker op med hjemmebagte boller når ungerne har kammerater på besøg. 
For det kommer sgu ikke til at smage godt hvis man ikke har "hjertet" med og sætter energi og tid af til det.
Og det er ikke mængden af hjemmebag der er udslagsgivende for om man er en god forældre eller ej :-)

Men hvis du får lyst så prøv denne opskrift på verdens nemmeste boller. Jeg laver en portion ca. hver anden dag på 12-14 boller.

En lille klump gær (10-15 g)
2 tsk salt (jeg bruger Læsø Sydesalt, men helt alm salt kan sagtens bruges)
Honning eller rørsukker, ca. 1 spsk
4 spsk raspolie (jeg bruger rapsolien fra Egeskov) eller solsikkeolie 
400 ml koldt vand

Hvedemel, spelt, durum, grahams, havregryn, 3-korns blanding osv.

Sådan gør du:

Bland gær med sukker, vand, olie og salt. Pas på gæren ikke kommer i direkte kontakt med salten, da det hæmmer hæveprocessen.

Hæld derefter dit mel i. Jeg hælder ca. 2/3 hvedemel i og resten blander jeg efter hvad jeg har i skabet. 
Dejens konsistent skal være som tyk havregrød. Man skal kun lige blande det sammen og så lægge en tallerken der er dryppet med vand ovenpå skålen som låg, så dejen ikke hænger fast når den rejser sig i køleskabet.
Lad dejen stå i mindst 4 timer, men gerne natten over. Dejen kan holde sig ca. 3 døgn i køleskabet.

Når du vil bage dine boller tager du blot dejen ud af køleskabet. Sætter klatter af dej på bagepladen med bagepapir med 2 skeer, eller fugt dine hænder og brug dem i stedet for skeer.

Sæt ovnen på 200 grader og bag bollerne lige under midten i ovnen i ca. 25-30 min. 
Alt afhængig hvor mørke du øsnker dine boller.
Sæt evt en fad med vand i bunden af ovnen, så dine boller får tilført fugt og derved bliver dejlige saftige.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar